Beleid voor spuitvrije zones
De gemeente Leudal heeft beleid opgesteld voor spuitvrije zones om beter om te gaan met de uitdagingen rondom het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen nabij gevoelige bestemmingen. Door het ontbreken van rijksregels over de afstanden tussen gevoelige functies of bestemmingen en agrarische gronden is de gemeente genoodzaakt dit beleid zelf te ontwikkelen. Met dit beleid wenst Leudal te komen tot een evenwichtige oplossing tussen de landelijke regelgeving en de behoefte die zowel de gezondheid van inwoners beschermt als recht doet aan de agrarische sector.

Wethouder Michel Graef licht toe:
Met het nieuwe beleid kiezen we ervoor om gericht op nieuwe ontwikkelingen locatie-specifiek onderzoek te laten uitvoeren. Dit betekent dat per situatie wordt bekeken wat mogelijk is. Hierbij maken we onderscheid tussen gevoelige en zeer gevoelige functies. Ons beleid moet uiteindelijk zorgen voor een duurzame en gezonde leefomgeving voor onze inwoners, zonder de agrarische sector onnodig te belasten. Door het ontbreken van deze landelijke regelgeving, zoeken we lokaal naar juridisch houdbare oplossingen die recht doen aan alle belangen.
Waarom nieuw beleid?
Op agrarische gronden worden gewasbeschermingsmiddelen gebruikt om gewassen te beschermen tegen plagen en ziekten. Een belangrijk probleem hierbij is drift: de verspreiding van deze middelen door de wind naar de omgeving, wat gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (AbRvS) heeft bepaald dat een afstand van 50 meter tussen gevoelige functies en agrarische gronden als ‘niet onredelijk’ wordt beschouwd. Echter, in de praktijk blijkt dit een knelpunt, vooral bij bestaande situaties waarin woningen en andere gevoelige bestemmingen al dichter bij agrarische gronden staan.
Evenwicht tussen leefbaarheid en agrarische belangen
Wethouder Graef:
We erkennen dat agrariërs bestaande rechten hebben en dat een verplichting tot spuitvrije zones hun bedrijfsvoering kan beperken. Het nieuwe beleid zoekt naar oplossingen die zowel de gezondheid van omwonenden als de belangen van agrariërs in balans houden. Door maatwerk en locatie-specifiek onderzoek geloven we dat we oplossingen kunnen vinden die zowel voor inwoners als voor agrariërs werkbaar zijn.