Evenementenvergunning in Leudal
Wat is het?
Een evenement is een gebeurtenis die voor publiek toegankelijk is. Wilt u een (groot) evenement organiseren, zoals een braderie, optocht, feest, festival, popconcert of sportwedstrijd op de openbare weg, dan vraagt u een evenementenvergunning aan bij de gemeente.
Voor een aantal kleine evenementen hoeft op grond van de Algemene verordening geen evenementenvergunning te worden aangevraagd. Een dergelijk klein evenement dient dan aan bepaalde voorwaarden te voldoen. En voor het organiseren van het klein evenement moeten bepaalde algemene (spel)regels in acht worden genomen.
Aanvraag termijn
Vergunningaanvragen moeten minimaal 8 weken voorafgaand aan het evenement worden ingediend. Verzocht wordt vergunningaanvragen voor grote evenementen minstens 12 weken van te voren in te dienen.
De gestelde termijn is onder andere nodig voor het inwinnen, verwerken en afstemmen van de adviezen.
Let op! De vergunningaanvraag kan afgewezen worden als deze aanvraag te laat wordt ingediend (minder dan acht weken vóór het tijdstip waarop de aanvrager de vergunning nodig heeft).
Als u na het lezen van bovenstaande informatie vragen heeft over de aanvraag van de evenementenvergunning dan verzoeken wij u contact op te nemen de medewerkers van APV/bijzondere wetten of een mail te sturen naar APV@leudal.nl We kunnen dan samen bekijken wat er nodig is, op dat moment, voor een aanvraag voor een evenement.
De behandeling van een aanvraag neemt minimaal 8 weken in beslag.
Hoe werkt het?
De gemeente bepaalt of u een evenementenvergunning krijgt.
Beoordeling van de risico's
Geen enkel evenement is hetzelfde. Op basis van de ingediende aanvraag maakt de gemeente een inschatting van de risico's van het evenement. Dit noemen we de risico-classificatie. Deze risico-classificatie is in samenwerking met de Veiligheidsregio Noord- en Midden-Limburg tot stand gekomen en geldt voor alle gemeenten. Op basis van de risico-classificatie wordt bepaald welk type vergunning noodzakelijk is en welke voorschriften hieraan worden verbonden.
Verder kunnen er slechts 30 dranghekken per keer worden uitgeleend. Bekijk voordat u de hekken op komt halen de openingstijden van het gemeentewerf in Hunsel.
Aanvullend veiligheidsplan
In een aantal gevallen kan een veiligheidsplan vereist zijn. In dit plan geeft u nader aan hoe u als organisator omgaat met een aantal veiligheidsvraagstukken. Onderwerpen uit het veiligheidsplan zijn bijvoorbeeld beveiliging, inrichting van de accommodatie, brandveiligheid en hygiëne. Het veiligheidsplan maakt onderdeel uit van de uiteindelijke vergunning.
Neem daarom eerst contact op met de medewerkers van het cluster APV & Bijzondere Wetten van het Burgerbedrijvenplein, gemeente Leudal. Telefonisch bereikbaar via (0475) 85 90 00. Zij kunnen u aangeven of een veiligheidsplan vereist is.
Checklist veiligheids- en calamiteitenplan VRLN
Elektronisch aanvraagformulier met handige checklist
Het elektronische aanvraagformulier evenementenvergunning bevat een ingebouwde checklist. Na het beantwoorden van enkele eenvoudige vragen weet u direct of een evenementenvergunning nodig is voor uw activiteit. Indien nodig, kunt u na het doorlopen van de checklist direct online uw aanvraag indienen.
Vraag een evenementenvergunning aan
Ten behoeve van de beoordeling van de evenementenvergunning is indien nodig een goede tekening vereist waarop verkeersmaatregelen/verkeersborden ten behoeve van het evenementen worden aangegeven.
Dit speelt bijvoorbeeld bij gevaarlijke verkeerssituaties, een wegafsluiting, een verkeersomleiding enzovoorts.
Deze tekening is nodig bij de beoordeling van de evenementenvergunning.
Gebruik kan worden gemaakt van een digitale kaart. Deze is te vinden op www.openstreetmap.org
Op de verkeerstekening moet het volgende zijn opgenomen:
- Naam evenement;
- Datum en tijdstippen evenement;
- Naam kern;
- Straatnamen;
- Verkeersborden, link naar RVV bijlage 1;
- Omleidingsroute als dat nodig is;
- Inzet van verkeersregelaars, waar die gaan staan
Wat kost het?
Aan de evenementenvergunning zijn geen legeskosten verbonden. Aan het gebruik van water en elektriciteit kunnen wel kosten verbonden zijn.
Wat moet ik doen?
U vraagt de vergunning voor een groot evenement aan bij de gemeente. Doe dit minstens 12 weken van tevoren. Voor de vergunningvrije evenementen op grond van de Algemene verordening gelden de volgende algemene (spel)regels:
- de organisator of degene die feitelijk de leiding heeft over het evenement, gaat na of er een goede verzekering is tegen schade als gevolg van het evenement;
- de organisator is verplicht om aangerichte schade aan gemeente-eigendommen te vergoeden;
- de veiligheid van deelnemers en bezoekers moet gegarandeerd zijn;
- omwonenden moeten tijdig vooraf worden geïnformeerd over het evenement;
- er mag geen overlast voor omwonenden en verdere omgeving worden veroorzaakt;
- omwonenden moeten voorafgaand aan het evenement op de hoogte worden gebracht van het mobiele telefoonnummer van de organisator of degene die de feitelijke leiding heeft, om overlast door te kunnen geven;
- voor het inzamelen van afval moeten op het terrein voldoende voorzieningen worden getroffen;
- na afloop van de activiteiten moet het gebruikte terrein en de directe omgeving schoon en in de oorspronkelijke staat worden achtergelaten;
- aanwijzingen van met toezicht en/of opsporing belaste personen moeten stipt en onmiddellijk worden opgevolgd.
- tijdens de activiteit moeten de Covid-(basis)regels in acht worden genomen, zodat de activiteit veilig en verantwoord kan plaatsvinden;
Hoe lang duurt het?
U ontvangt binnen 8 weken bericht of u de vergunning krijgt.
Bent u het niet eens met de beslissing van de gemeente? Dan kunt u binnen 6 weken bezwaar maken.
Informatie voor aanvraag vergunning
Bekijk onderstaande punten voordat u een evenementenvergunning aanvraagt: