Klimaatbuffer Neeritter
Het Nederlandse oppervlaktewater voldoet nog niet aan de normen van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Om dit te verbeteren nemen de waterschappen en de gemeentes maatregelen en werken aan het verbeteren van de waterkwaliteit. Zo ook voor het rioleringsgebied Neeritter.

Wat is de Kaderrichtlijn Water?
De KRW is een Europese richtlijn over de kwaliteit van het oppervlaktewater en grondwater. In 2000 hebben de landen uit de Europese Unie (EU) deze richtlijn vastgesteld. Al het water in Nederland moet in 2027 een goed leefgebied vormen voor de planten en dieren die er thuishoren. En er moet redelijk eenvoudig drinkwater van te maken zijn. De KRW is ook in de Nederlandse Waterwet opgenomen.
Wat gaan we doen?
Het rioolstelsel van Neeritter is voorzien van één gemengde overstort aan de oostzijde van de dorpskern. Deze overstort is gelegen in de Vijverbroekstraat en loost op de Itterbeek. Deze overstort voldoet momenteel niet aan de norm die geldt volgens de Kaderrichtlijn Water (KRW). Omdat de Itterbeek als ‘zeer kwetsbaar’ geclassificeerd is, geldt een strengere norm voor de hoeveelheid overstorten. Om aan de KRW te voldoen is extra bergingscapaciteit nodig of moet voor een aanzienlijk deel van de dorpskern het regenwater worden afgekoppeld van het riool. Eén van de mogelijkheden om aan de KRW te voldoen, is het realiseren van extra bergingscapaciteit.
Normaliter is het aanleggen van een extra berging achter of in de nabijheid van de externe overstort een logische keuze. Wegens ruimtegebrek is dit aan de Vijverbroekstraat echter niet haalbaar. Om de KRW toch middels extra berging te realiseren moet elders een locatie worden gevonden waar ruimte beschikbaar is én waarbij het tevens haalbaar is om hier het rioolwater naartoe af te voeren. Een geschikt perceel voor het realiseren van een KRW berging ligt aan de noordoostzijde van de dorpskern. Om de berging te ‘voeden’ zijn meerdere aanpassingen in het rioolstelsel nodig waarmee rioolwater in plaats van naar de bestaande overstort aan de Vijverbroekstraat naar de nieuw aan te leggen berging gestuurd wordt. De betreffende maatregelen vinden hoofdzakelijk plaats in het rood omkaderde gebied.

Het plangebied gaat van ongeveer kruising Maartenstraat - Driessensstraat tot net voorbij de grens van de dorpskern Neeritter. De bestaande verhardingen worden in de nieuwe situatie zoveel mogelijk terug aangebracht, m.a.w. asfaltverharding blijft asfaltverharding en elementenverharding blijft elementenverharding. Met uitzondering van het kruispunt Driessensstraat – Robijnstraat, dit wordt heringericht. Verder wordt het bestaande riool gedeeltelijk vergroot en er wordt een overstortleiding richting nieuw aan te leggen buffer aangelegd.
Er worden nog enkele kleine aanpassingen aan de rioolputten in het kruispunt Lambertusstraat/Luciastraat en kruispunt Op den Heuvel/De wal uitgevoerd. Verder wordt ook een aanpassing aan de overstortput in de Vijverbroekstraat richting Itterbeek uitgevoerd.
Welke kansen willen we nog verder benutten?
- De Driessenstraat is één van de wegen die gebruikt wordt school-thuisroute richting de nieuwe school in Ittervoort. In de Driessenstraat is de huidige fietsoversteek als knelpunt in het rapport van Grenspaal 12 aangeven. Door de oversteek verder van de bushalte te verplaatsen wordt deze veel overzichtelijker. Dit nemen we nu in het plan mee.

- Ook worden de aansluiting met de Robijnstraat, Safierstraat en Maartenstraat eenduidiger en herkenbaarder aangelegd.

Informatieavond

Op donderdag 13 maart hebben we samen met adviesbureau Kragten een informatieavond georganiseerd voor de omwonenden van het rood omkaderd werkvak. Het plan is op deze avond niet alleen gepresenteerd, maar er is ook constructief gediscuteerd over het ontwerp van de Driessenstraat. De aanwonenden zijn tenslotte de mensen die er dagelijks lopen, fietsen of rijden met de auto en weten wat in hun straat gebeurt en nodig is. Een groot deel van de gemaakte opmerkingen en suggesties worden in komende periode onderzocht. De aanwonenden worden op korte termijn geïnformeerd over welke suggesties wel of niet in het ontwerp opgenomen worden.
We kijken terug op constructieve bewonersavond waarbij we enkele aandachtspunten en suggesties hebben opgehaald.
Globale Planning
- Werkvoorbereiding en aanbesteding
- Tot begin augustus 2025
- Uitvoering
- Eind september/begin oktober 2025 tot eind juli 2026 (bouwvakantie 2026)
- De werkzaamheden starten pas zodra de werkzaamheden aan de Brigittastraat/Margarethastraat zijn afgerond.
- Het Burgerinitiatief “vergroening Krekelbergplein” kan starten na oplevering het project “Klimaatbuffer Neeritter”
Vragen?
Bij vragen kunt u contact opnemen met de projectleiders Patrick Sanders per mail via pa.sanders@leudal.nl of John Janssen per mail via j.janssen@leudal.nl of telefonisch via (0475) 85 90 00.