Reconstructie Tramstraat, Maassenstraat en Groenstraat in Roggel
We gaan de Tramstraat, Maassenstraat en Groenstraat reconstrueren. Op de Tramstraat voeren we géén werkzaamheden uit aan de Provinciale weg, alleen aan de parallelwegen waar de woningen en bedrijven langs liggen
Wat gaan we doen en waarom?
Uit weg- en rioolinspecties is naar voren gekomen dat de rijbaan en trottoirs aan vervanging toe zijn en het hoofdriool nog in goede staat is. Bovendien gaan we de openbare ruimte afkoppelen van het bestaande riool door een hemelwater riool aan te leggen en het hemelwater ter plaatse te laten infiltreren. Zo komen we als gemeente weer een stap dichter bij het voldoen aan wet- en regelgeving voor het verwerken van rioolwater.
Informatieavonden
Op dinsdag 8 en 15 oktober hebben we samen met adviesbureau Ducot informatieavonden georganiseerd voor de omwonenden en bedrijven van de straten waaraan we gaan werken. De plannen zijn op deze avond niet alleen gepresenteerd, maar er is ook constructief in groepjes gediscuteerd over de ontwerpen. De aanwonenden zijn tenslotte de mensen die er dagelijks lopen, fietsen of rijden met de auto en weten wat in hun straat gebeurt en nodig is. Een groot deel van de gemaakte opmerkingen en suggesties worden in het schetsontwerp verwerkt. De aanwonenden zijn hierover per brief geïnformeerd.
We kijken terug op twee drukbezochte bewonersavonden waarbij we veel informatie hebben opgehaald en samen hebben gekeken naar hoe de wegen het beste kunnen inrichten.
Verhardingen
Tramstraat
De parallelwegen van de Tramstraat zijn doorgaande fietsroutes. Om het fietscomfort te verhogen gaan we de klinkers in de weg vervangen door asfalt.
Maassenstraat en Groenstraat
De Maassenstraat en Groenstraat zijn twee woonstraten. Om dit meer te benadrukken gaan we het asfalt vervangen door klinkers. Dit geeft de weggebruiker meer het idee dat ze in een woonwijk zijn en dat heeft een positieve invloed op het rijgedrag en de snelheid van de weggebruikers.
Riolering
Bestaande riool
Het bestaande riool is van dusdanige kwaliteit dat dit gehandhaafd kan blijven. In dit project worden de huisaansluitingen op het riool vanaf het hoofdriool in de weg tot aan de grens van de percelen vervangen. Ook brengen we een ontstoppingspunt op de grens van uw perceel aan. Eventuele problemen met het riool kunnen hierdoor sneller onderzocht en verholpen worden.
Afkoppelen openbare ruimte
Naast het bestaande riool wordt een hemelwaterriool/infiltratievoorziening gelegd. Met deze voorziening wordt de openbare ruimte afgekoppeld van het bestaande, gemengde, rioolstelsel. Dit doen we niet alleen om wateroverlast te voorkomen, maar ook om te voorkomen dat het schone regenwater wordt afgevoerd naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Het is namelijk zonde om relatief schoon water nog een keer te zuiveren. Bovendien belasten we op deze manier de rioolwaterzuiveringsinstallaties minder wanneer het geregend heeft en kunnen de zuiveringskosten hierdoor zo laag mogelijk houden.
We zijn nog aan het onderzoeken waar en hoe we dit hemelwater laten infiltreren (in de bodem laten zakken).
Voordelen
- Het hemelwater trekt de grond in op de plek waar de regen gevallen is. Zo kunnen de bomen en planten er gebruik van maken;
- De grondwaterstand wordt op deze manier beter op peil houden;
- We voorkomen het overstorten van, niet gezuiverd, rioolwater in de natuur;
- De rioolwaterzuiveringsinstallatie heeft geen last van grote hoeveelheden hemelwater na regenbuien. Hierdoor wordt het zuiveringsproces minder verstoord en kunnen de kosten zo laag mogelijk worden gehouden.
Wat kunt u zelf doen?
Ook u kunt (een gedeelte van) uw woning afkoppelen van het riool. Dit kunt u op verschillende manieren doen. Om u hierbij te helpen kunt u op de pagina Subsidie afkoppelen regenwater (www.leudal.nl/subsidie-afkoppelen-hemelwater) kijken. Hier staat uitgelegd hoe de subsidieregeling werkt. Wilt u voorbeelden zien van hoe u kunt afkoppelen? Kijk dan op de pagina van Waterklaar (www.waterklaar.nl).
Hoe gaan we nu verder?
Voorbereiding
Het project wordt nu door de gemeente samen met adviesbureau Ducot verder voorbereid. Alle benodigde onderzoeken worden uitgevoerd, de tekeningen worden verder uitgewerkt, het bestek (werkomschrijving) wordt opgesteld. Hierna volgt de aanbesteding en wordt de uitvoering aan een aannemer gegund. Vervolgens gaat de aannemer de werkzaamheden voorbereiden om ten slotte de werkzaamheden in verschillende fases uit te gaan voeren. De fases worden in een later stadium bepaald. Door gefaseerd te werken wordt de overlast voor de omwonenden beperkt.
De huidige planning van de werkzaamheden is als volgt:
- Werkvoorbereiding
- 4e kwartaal 2024/1e kwartaal 2025
- Aanbesteding
- 1e kwartaal 2025
- Uitvoering
- 2e kwartaal 2025 tot eind 2025/begin 2026
Vragen?
Bij vragen kunt u contact opnemen met de projectleiders Rogier Hermans (r.hermans@leudal.nl) of John Janssen (j.janssen@leudal.nl) via email of via telefoonnummer (0475) 85 90 00.