Lokale milieuregels
De gemeente Leudal heeft als aanvulling op landelijke milieuregels eigen milieuregels vastgesteld.
Beleidsnota gebiedsgericht geluidbeleid gemeente Leudal Actualisatie-Evaluatie 2014
Met deze beleidsnota streven we naar een zodanige geluidskwaliteit dat in de directe leefomgeving slechts verwaarloosbare risico's voor de gezondheid worden gelopen en geen ernstige hinder wordt ondervonden. Door het geluidbeleid gebiedsgericht te ontwikkelen ontstaat de mogelijkheid om een scheiding tussen stille en lawaaierige gebieden te maken.
Nota Bodembeheer en bijbehorende bodemkwaliteitskaarten
Met de Omgevingswet is een groot gedeelte van de Nota Bodembeheer van Limburg Noord vervallen en gelden in plaats daarvan direct werkende Rijksregels uit de Omgevingswet.
Belangrijk onderdeel van de Nota is het gebruik van de bodemkwaliteitskaart als wettelijk bewijsmiddel om de kwaliteit van de bodem in onbelaste gebieden in beeld te brengen. Deze bodemkwaliteitskaart blijft geldig na de inwerkingtreding van de Omgevingswet.
Nota Bodembeheer Limburg Noord
De Nota bodembeheer Limburg Noord 2020-2029 (verder de Nota) is een gemeenschappelijke nota van de 15 Noord- en Midden-Limburgse gemeenten. In de Nota staat hoe de regio omgaat met bodemverontreiniging en welke mogelijkheden er zijn voor het toepassen en hergebruiken van grond. De Nota geeft regels en richtlijnen voor iedereen die bij het voorbereiden van projecten of het uitvoeren van bodemwerken rekening moet houden met de kwaliteit van de bodem.
De Nota is onlosmakelijk verbonden met de bodemkwaliteitskaart (BKK), waarop de bodemkwaliteit binnen een bepaald gebied is aangegeven. Een BKK wordt opgesteld om grondverzet op een efficiënte, kosteneffectieve en verantwoorde manier mogelijk te maken.
Op het moment dat de Omgevingswet (Ow) in werking treedt komen onderdelen uit de Nota te vervallen en zullen in plaats daarvan direct werkende Rijksregels van toepassing zijn. Een gedeelte van de teksten uit de Nota vervalt en een gedeelte blijft als onderdeel van het overgangsrecht behouden. De wijzigingen en de betekenis voor de BKK is te lezen in de onderstaande “Leeswijzer bij de Nota Bodembeheer Limburg Noord”.
Hieronder kunt u de Bodemkwaliteitskaart Noord- en Midden-Limburg terugvinden, evenals de Nota Bodembeheer Noord- en Midden- Limburg en de leeswijzer behorende bij deze nota.
Schone Lucht Akkoord (SLA)
Op 7 juli 2020 heeft de gemeente Leudal besloten deel te nemen aan het Schone Lucht Akkoord (SLA). Het ambitieniveau is door het Rijk bepaald op gezamenlijk 50% gezondheidswinst ten opzichte van 2016. Om deze doelstelling te bereiken is het verplicht om jaarlijks een uitvoeringsplan met vaste maatregelen per thema (zoals Landbouw, Industrie Mobiliteit, Mobiele werktuigen en Houtstook) vast te stellen.
Algemene informatie over het SLA is te vinden via https://www.schoneluchtakkoord.nl/
Voor vragen over het jaarlijkse uitvoeringsplan dan kunt u contact opnemen met Hen Van Roij (via tel: (0475) 85 90 00 of per e-mail: h.vanroij@leudal.nl).
Beleidsplan Vergunningverlening, toezicht en handhaving
In dit beleidsplan staan beleidsmatige doelen vermeld op het gebied van VTH. Het beleidsplan legt een relatie tussen de bestuurlijke ambities en prioriteiten bij de inzet van VTH-instrumenten.
Bekijk Beleidsplan Vergunningverlening, toezicht en handhaving
Industrieel geurbeleid bio-based activiteiten bedrijventerrein Zevenellen
Dit beleid is opgesteld om kaders te stellen aan de ontwikkeling van het bedrijventerrein Zevenellen. Het beleid geeft antwoord op de vraag in welke mate van biobased industrie geur acceptabel is op basis van wet- en regelgeving en met het oog op behoud van een acceptabel woon- en leefklimaat in met name de kern Buggenum.
We hebben ook een pagina ingericht waarop alle veel gestelde vragen en antwoorden (van de commissieleden) terug te vinden zijn die, direct of indirect, betrekking hebben op de ontwikkelingen rondom Bedrijvenpark Zevenellen.
Veelgestelde vragen en antwoorden ontwikkelingen rondom Bedrijvenpark Zevenellen
Beleidsregel intrekken omgevingsvergunningen milieubelastende activiteiten bij veehouderijen gemeente Leudal
Met deze beleidsregels wordt de omgevingsvergunning voor een milieubelastende activiteiten bij veehouderijen, als gedurende een bepaalde tijd geen gebruik is gemaakt van de vergunning, ingetrokken. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in:
- Ingeval van urgente/zwaarwegende belangen wordt de termijn van 1 jaar toegepast. Hiervan is sprake als:
- als de activiteit waarvoor de omgevingsvergunning mba is verleend is gelegen in een woonkern, kernrandzone en/of grondwaterbeschermingsgebied, zoals aangeduid in het Omgevingsplan dat geldt voor die activiteit;
- als de activiteit waarvoor de omgevingsvergunning mba is verleend is gelegen binnen 1.000 meter van een Natura 2000-gebied of 250 meter van een overig gebied in het Natuur Netwerk Nederland;
- als de betreffende contouren maximale voorgrondbelasting geur (artikel 3.5.2 van de Algemene verordening gemeente Leudal) van de activiteit waarvoor de omgevingsvergunning mba is verleend, de bijbehorende gebiedsaanduiding woonkern, kernrandzone of zorginitiatief Hornerheide overschrijdt (bijlage 3 van de Algemene verordening gemeente Leudal);
- als de activiteit waarvoor de omgevingsvergunning mba is verleend in strijd is met het Omgevingsplan dat geldt voor die activiteit.
- Ingeval van geen urgente/zwaarwegende belangen wordt de termijn van 3 jaar toegepast.
De beleidsregels zijn van toepassing op omgevingsvergunningplichtige veehouderijen in de gemeente Leudal. Van alle veehouderijen was op 31 december 2023 circa 25 % omgevingsvergunningplichtig. De andere 75 % viel onder van algemene regels, waarbij geldt dat een melding niet kan worden ingetrokken en waarvoor de beleidsregels dan ook niet gelden.
Een deel van de vergunde activiteiten voor milieubelastende activiteiten (mba) bij veehouderijen wordt niet binnen een bepaalde termijn gerealiseerd of komt helemaal niet meer tot stand. Hierdoor ontstaat zogenaamde latente ruimte of slapende vergunningen: ruimte die wél vergund is, maar niet gebruikt wordt. Het in stand laten (en mogelijk weer te reactiveren) van in het verleden vergunde mba’s voor veehouderijen kan schadelijk zijn voor het milieu, vanwege emissies van ammoniak en fijnstof, geur en verontreiniging van de bodem en lozingen. Het is bovendien om diverse andere redenen, zowel juridisch, beleidsmatig als praktisch, niet gewenst om omgevingsvergunningen in stand te laten zonder dat daaraan binnen een bepaalde termijn uitvoering wordt gegeven.
Algemene verordening gemeente Leudal
In hoofdstuk 3.5 van de Algemene verordening zijn geurnormen voor veehouderijen vastgesteld